cast & crew

Dejima is een Japans-Nederlandse samenwerking: de muziek, het libretto en de regie is in handen van Nederlanders, de cast is half Nederlands, half Japans en Japanse solisten bespelen traditionele Japanse instrumenten zoals de shakuhachi en de koto. De opera wordt in twee talen ten gehore gebracht, met boventiteling.

Naar een idee van Maaik Krijgsman, Rijndert van Woudenberg (libretto) en Jos van Kan. De Japanse tekst is van Shunsuke Kawamura.

De rol van Philipp Franz von Siebold wordt vertolkt door Jan Willem Baljet, de rol van Sonogi/Kusumoto Taki (Siebold’s geliefde) door Akie Amou en Jan Willem Schaafsma vertolkt de rol van Johan Willem de Sturler, het toenmalig opperhoofd van Dejima in dienst van de VOC. Kanta, de Yurei die het hele verhaal vertelt wordt vertolkt door Daichi Fujiki.

Akie Amou

Akie Amou

sopraan
Akie Amou
[meer info]
Daichi Fujiki

Daichi Fujiki

countertenor
Daichi Fujiki
[meer info]
Jan Willem Baljet

Jan Willem Baljet

bariton
Jan Willem Baljet

Bariton Jan Willem Baljet studeerde bij Udo Reinemann aan het Utrechts Conservatorium en het Conservatoire Régionale de Metz, die hij beide afsloot met de hoogste onderscheiding. Tevens volgde hij lessen aan het Mozarteum te Salzburg, o.a. bij Hartmut Höll en Mitsuko Shirai.

Baljet was de afgelopen jaren regelmatig te zien op het operapodium, onder meer als Don Giovanni in de gelijknamige opera van Mozart, Figaro (Le nozze di Figaro – Mozart), Papageno (Die Zauberflöte – Mozart), de titelrol in Don Pasquale van Donizetti, Gefängnisdirektor Frank (Die Fledermaus – J.Strauß), Cavaliere Rippifratta (Mirandolina – B.Martinu), Peter Besenbinder (Hänsel und Gretel – E.Humperdinck) en Uberto (La Serva Padrona – G.Pergolesi).

Bij de Nederlandse Opera was hij betrokken bij de wereldpremière van Tan Dun’s opera Tea in Tokyo en Amsterdam onder regie van Pierre Audi, zong hij in Die Soldaten van A. Zimmermann – regie van Willy Decker o.l.v. Hartmut Haenchen, was als frère Sylvestre te zien in St. François d’ Assise van Olivier Messiaen en soleerde in de veelgeprezen voorstelling van Billy Budd onder regie van Richard Jones.

Baljet zingt regelmatig solopartijen in oratoria (o.a. Cantates, de Mattheus- en Johannespassion van Bach, requiems van Fauré, Weill, Dvorak en Mozart, Canticum Sacrum van Stravinsky)) is veelgevraagd solist bij concerten ( o.a. Lieder eines fahrenden GesellenKindertotenlieder van Mahler, The Bells en Frühlingskantate van Rachmaninov) en geeft regelmatig liedrecitals.

Jan Willem Schaafsma

Jan Willem Schaafsma

tenor
Jan Willem Schaafsma

Jan-Willem Schaafsma studeerde aan het Koninklijk Conservatorium en behaalde zijn masterdiploma aan De Nieuwe Opera Academie. Daarna werd hij gecoacht door Marcel Reijans en Ira Siff.

Schaafsma vertolkte verscheidene rollen in het kader van De Nieuwe Opera Academie. Na zijn master zong hij o.a. Lysander in A Midsummer Night’s Dream (Britten), Belmonte uit Die Entführung aus dem Serail (Mozart) en Dr. Cajus in Falstaff (Verdi) in het kader van het IVAI-festival in Tel Aviv.
Hij trad op in de NPS-zaterdagmatinee Fanciulla del West (Puccini) o.l.v. Edo de Waart. Bij de Nederlandse Reisopera was hij te zien in La Barca (Banchieri) en speelde hij de titelrol in Candide (Bernstein).

Onder leiding van maestro Ed Spanjaard speelde Jan-Willem Fabrizio in Mirandolina (Martinů, Opera Trionfo) met het Nieuw Ensemble. Bij De Nationale Opera was hij te zien in Platée (Lully), Deidamia (Händel) en Die Meistersinger von Nürnberg (Wagner). In 2014 speelde hij Gastone bij Opera Zuid in La Traviata (Verdi) en vertolkte hij de rol van Pong in een concertante uitvoering van Turandot in Vredenburg.

Jan-Willem vertolkte de aria’s in de eerste Matthäus Passion die Reinbert de Leeuw dirigeerde, met het Limburgs Symfonie Orkest. Zijn concertrepertoire bevat verder onder meer Messiah (Händel), Johannes Passion, Weihnachtsoratorium (Bach), Requiem en missen van Mozart, alsmede Petite Messe solennelle (Rossini), Stabat Mater (Dvořák), St. Nicolas Cantata (Britten) en vele andere werken.

Jan-Willem werkte onder dirigenten als Ed Spanjaard, Edo de Waart, Ivor Bolton, Kenneth Montgomery, José Esandi, Wouter Padberg en Reinbert de Leeuw.

Reison Kuroda

Reison Kuroda

shakuhachi
Reison Kuroda
[meer info]
Maya Kimura

Maya Kimura

koto
Maya Kimura
[meer info]Your text
Ensemble NOMAD

Ensemble NOMAD

Ensemble NOMAD

True to its name “NOMAD”, they have a complete freedom in the vast repertoire. One of the best and the most radical ensembles in Japan.” – The Stereo Magazine – Japan

Ensemble NOMAD, opgericht in 1997, werd samengesteld uit de grote talenten van de Japanse klassieke muziekwereld in Tokio en verwierf snel de positie van een van de leidende ensembles in de hedendaagse muziek binnen en buiten Japan. Geleid door Norio Sato (dirigent en Japans gitaar-grootmeester) bracht Ensemble NOMAD veel nieuwe werken in première die inmiddels tot de hedendaagse klassiekers behoren. Het ensemble werd meerdere malen onderscheiden met prijzen zoals de Keizo Saji Prize en The Vienna Philharmonic and Suntory Music Aid Award. Ensemble NOMAD maakt tournees over de hele wereld en heeft zeventien CD’s uitgebracht. Ensemble NOMAD is al vanaf het begin betrokken bij het maakproces van Dejima, met name op het gebied van de samenstelling van het ensemble en keuze van de cast.

Rijndert van Woudenberg

Rijndert van Woudenberg

compositie en libretto
Rijndert van Woudenberg

Rijndert van Woudenberg (1967), gevestigd in Amsterdam en Tokio, is componist en gitarist, artistiek leider en oprichter van de stichting Via Nobel en directeur/oprichter en docent van de privé-muziekschool Muziek in Amsterdam.

Van Woudenberg studeerde klassiek gitaar bij Lex Eisenhardt en jazzgitaar bij Hans Kunneman aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Aan hetzelfde conservatorium heeft hij compositie-, directie-, harmonieleer- en instrumentatielessen gevolgd. Later (privé) voortgezet bij Rutger van Leijden en Geert van Keulen. Bij het London Sinfonietta volgde hij de dirigententraining voor groepsimprovisatie.

Zijn composities worden uitgevoerd in binnen- en buitenland. Hij treedt regelmatig op als gitarist en werkt naast zijn eigen ondernemingen op projectbasis als muzikaal leider, gitarist en componist. In de afgelopen drie decennia componeerde Van Woudenberg voor tal van solisten en ensembles in binnen- en buitenland. Sinds het succes van de opera ‘Maybe Tomorrow’ in 2009 in Tokio gingen veel werken (Petrarca, Beyond the Rainbow (Requiem), Dharma, Forest Ways, Desiderata) eerst in Japan in première voordat deze in Europa werden uitgevoerd. Naast het schrijven van muziek voor (jeugd-)theater (o.a. het Muziektheater Collectief en Eigen Werk van Pieter Tiddens), commercieel werk voor bijvoorbeeld Nike en werk voor documentaires componeerde hij muziek voor film. De dansfilm ‘Perron 13’ (2015 – NTR/Cinedans/Blackframe) won in 2017, na 45 internationale vertoningen op filmfestivals, vijf prijzen.

Jos van Kan

Jos van Kan

regie

Sinds zijn debuut in 1987 regisseerde Jos van Kan meer dan vijfenzeventig toneelvoorstellingen, muziektheatervoorstellingen en opera’s. Hij was in Nederland te gast bij o.a. Artemis, De Wetten van Kepler, Het Zuidelijk Toneel, Oostpool, Orkater, het Concertgebouw Amsterdam, het Zeeland Nazomer Festival en het Holland Festival. Hij was van 1995 tot 2003 artistiek leider van het muziektheater gezelschap Maccus.

Van Kan werkte als docent aan conservatoria in o.a. Den Haag en Rotterdam, de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en de Toneelacademie Maastricht. Hij werkt veel in Duitsland waar hij sinds 1994 regelmatig in grote schouwburgzalen ensceneert. Afgelopen jaren regisseerde hij in Osnabrueck o.a. Cloaca van Maria Goos en The Importance of being Earnest van Oscar Wilde. In de herfst van 2012 maakte hij zijn debuut bij het Staatstheater Braunschweig. Van Kan is ook werkzaam in Azië. Hij regisseerde o.a. in Taiwan de kameropera The second Goodbye van Marlijn Helder. Deze internationale co-productie was in Taipei te zien en op festivals in Peking en Sjanghai. Hij werkte in Singapore en in 2014 regisseerde hij voor de tweede keer een voorstelling met traditionele muzikanten in Cambodia.

Van Kan regisseerde klassieke werken zoals King Arthur van H. Purcell met Het Combattimento Consort (openingsvoorstelling Holland Festival in 1999), Argenore van W. von Bayreuth in Potsdam (ook te zien op Barok Festspiele Bayreuth in 2002) en Histoire du Soldat van I. Stravinsky met Het Gelders Orkest, Introdans en Oostpool. Daarnaast regisseerde hij ook regelmatig nieuwe composities zoals Black Feather, een kameropera van de Indiase componist Param Vir en Vissen hoesten niet van Jan van de Putte die werd uitgevoerd door Slagwerk Den Haag. Met dit ensemble werkte hij eerder samen in Words and Beyond, van de Koreaanse componiste Seung-Ah Oh. Voor het Holland Festival 2012 regisseerde Jos van Kan De Rode Kimono; een voorstelling i.s.m. componist Micha Hamel, een coproductie met het Stedelijk Museum Amsterdam. Samen met Hamel maakte hij een tiental muziektheatervoorstellingen.

Van Kan initieerde en regisseerde vele nieuwe toneelteksten en muziekwerken die in opdracht geschreven werden, en is vaste gast bij Slagwerk Den Haag, Tryater en Schauspiel Wuppertal.