cast & crew

De opera Dejima is een Japans-Nederlandse samenwerking: de muziek en de regie zijn in handen van Nederlanders. De cast is half Nederlands, half Japans en Japanse instrumentale solisten bespelen traditionele Japanse instrumenten zoals Shakuhachi, Koto, Sho en Shamisen. De opera wordt in twee talen ten gehore gebracht, met boventiteling.

Naar een idee van Maaik Krijgsman, Rijndert van Woudenberg en Jos van Kan.

Rolverdeling:
Jan Willem Baljet (bariton) – Philipp Franz von Siebold
Daichi Fujiki (countertenor) – Kanta
Akie Amou (sopraan) – Sonogi/Kusumoto Taki (Siebolds geliefde)
Jan Willem Schaafsma (tenor) – Johan Willem de Sturler

Akie Amou

Akie Amou

sopraan
Akie Amou
[meer info]
Daichi Fujiki

Daichi Fujiki

countertenor
Daichi Fujiki
[meer info]
Jan Willem Baljet

Jan Willem Baljet

bariton
Jan Willem Baljet

Bariton Jan Willem Baljet studeerde bij Udo Reinemann aan het Utrechts Conservatorium en het Conservatoire Régionale de Metz, die hij beide afsloot met de hoogste onderscheiding. Tevens volgde hij lessen aan het Mozarteum te Salzburg, o.a. bij Hartmut Höll en Mitsuko Shirai.

Baljet was de afgelopen jaren regelmatig te zien op het operapodium, onder meer als Don Giovanni in de gelijknamige opera van Mozart, Figaro (Le nozze di Figaro – Mozart), Papageno (Die Zauberflöte – Mozart), de titelrol in Don Pasquale van Donizetti, Gefängnisdirektor Frank (Die Fledermaus – J.Strauß), Cavaliere Rippifratta (Mirandolina – B.Martinu), Peter Besenbinder (Hänsel und Gretel – E.Humperdinck) en Uberto (La Serva Padrona – G.Pergolesi).

Bij de Nederlandse Opera was hij betrokken bij de wereldpremière van Tan Dun’s opera Tea in Tokyo en Amsterdam onder regie van Pierre Audi, zong hij in Die Soldaten van A. Zimmermann – regie van Willy Decker o.l.v. Hartmut Haenchen, was als frère Sylvestre te zien in St. François d’ Assise van Olivier Messiaen en soleerde in de veelgeprezen voorstelling van Billy Budd onder regie van Richard Jones.

Baljet zingt regelmatig solopartijen in oratoria (o.a. Cantates, de Mattheus- en Johannespassion van Bach, requiems van Fauré, Weill, Dvorak en Mozart, Canticum Sacrum van Stravinsky)) is veelgevraagd solist bij concerten ( o.a. Lieder eines fahrenden GesellenKindertotenlieder van Mahler, The Bells en Frühlingskantate van Rachmaninov) en geeft regelmatig liedrecitals.

Jan Willem Schaafsma

Jan Willem Schaafsma

tenor
Jan Willem Schaafsma

Jan-Willem Schaafsma studeerde aan het Koninklijk Conservatorium en behaalde zijn masterdiploma aan De Nieuwe Opera Academie. Daarna werd hij gecoacht door Marcel Reijans en Ira Siff.

Schaafsma vertolkte verscheidene rollen in het kader van De Nieuwe Opera Academie. Na zijn master zong hij o.a. Lysander in A Midsummer Night’s Dream (Britten), Belmonte uit Die Entführung aus dem Serail (Mozart) en Dr. Cajus in Falstaff (Verdi) in het kader van het IVAI-festival in Tel Aviv.
Hij trad op in de NPS-zaterdagmatinee Fanciulla del West (Puccini) o.l.v. Edo de Waart. Bij de Nederlandse Reisopera was hij te zien in La Barca (Banchieri) en speelde hij de titelrol in Candide (Bernstein).

Onder leiding van maestro Ed Spanjaard speelde Jan-Willem Fabrizio in Mirandolina (Martinů, Opera Trionfo) met het Nieuw Ensemble. Bij De Nationale Opera was hij te zien in Platée (Lully), Deidamia (Händel) en Die Meistersinger von Nürnberg (Wagner). In 2014 speelde hij Gastone bij Opera Zuid in La Traviata (Verdi) en vertolkte hij de rol van Pong in een concertante uitvoering van Turandot in Vredenburg.

Jan-Willem vertolkte de aria’s in de eerste Matthäus Passion die Reinbert de Leeuw dirigeerde, met het Limburgs Symfonie Orkest. Zijn concertrepertoire bevat verder onder meer Messiah (Händel), Johannes Passion, Weihnachtsoratorium (Bach), Requiem en missen van Mozart, alsmede Petite Messe solennelle (Rossini), Stabat Mater (Dvořák), St. Nicolas Cantata (Britten) en vele andere werken.

Jan-Willem werkte onder dirigenten als Ed Spanjaard, Edo de Waart, Ivor Bolton, Kenneth Montgomery, José Esandi, Wouter Padberg en Reinbert de Leeuw.

Reison Kuroda

Reison Kuroda

shakuhachi
Reison Kuroda
[meer info]
Maya Kimura

Maya Kimura

koto
Maya Kimura
[meer info]Your text
Jos van Kan

Jos van Kan

regie

Sinds zijn debuut in 1987 regisseerde Jos van Kan zo’n tachtig toneelvoorstellingen, muziektheatervoorstellingen en opera’s. Hij was in Nederland werkzaam bij o.a. Artemis, het Zuidelijk Toneel, Oostpool, Orkater, Concertgebouw Amsterdam, Zeeland Nazomer Festival en het Holland Festival. Van 1995 tot 2003 was hij artistiek leider van muziektheatergezelschap Maccus. In Duitsland regisseerde hij bijna twintig voorstellingen in voornamelijk grote schouwburgzalen, o.a. in Essen, Braunschweig, Dresden en Schwerin. In Osnabrück ensceneerde hij meerdere komedies waaronder Cloaca van Maria Goos en The Importance of being Earnest van Oscar Wilde.

Van Kan is ook werkzaam in Azië. In Taiwan ensceneerde hij de kameropera The Second Goodbye van Marlijn Helder, een internationale coproductie die te zien was in Taipei en op festivals in Peking en Sjanghai. Hij werkte in Singapore en regisseerde in Cambodja twee voorstellingen met traditionele muzikanten.

Van Kan ensceneerde klassieke opera’s, zoals King Arthur van Henry Purcell, de openingsvoorstelling Holland Festival 1999 en Argenore van Wilhelmine von Bayreuth in Potsdam. Daarnaast regisseerde en initieerde Van Kan vele nieuwe toneelteksten en muziekwerken die in opdracht geschreven werden. Werken van o.a. de Nederlandse componisten Micha Hamel, Joey Roukens, Jan van de Putte en Richard Rijnvos, maar ook van de Indiase componist Param Vir en de Koreaanse Seung-Ah Oh. Hij werkte voor het Gelders Orkest, de Dresdner Philharmonie, Slagwerk Den Haag, het Ives Ensemble en het Asko Schönberg Ensemble. Voor het Holland Festival 2012 maakte hij De Rode Kimono, een voorstelling in coproductie met het Stedelijk Museum Amsterdam i.s.m. componist Micha Hamel. Zijn meest recente voorstellingen zijn The Black Rider van Tom Waits bij de Staatsoperette en het TJG in Dresden (Duitsland), en Maalkop en SENANG in Nederland – actuele en succesvolle voorstellingen die volle zalen trekken.

Naast regisseur is Van Kan schrijver. Zijn debuutroman, Verre vader, werd uitgegeven bij Nieuw Amsterdam. In 2021 zal daar, met ondersteuning van het Nederlands Letterenfonds, ook zijn tweede roman verschijnen.

Rijndert van Woudenberg

Rijndert van Woudenberg

compositie en libretto
Rijndert van Woudenberg

Rijndert van Woudenberg (1967), gevestigd in Amsterdam en Tokio, is componist en gitarist, artistiek leider en oprichter van de stichting Via Nobel en directeur/oprichter en docent van de privé-muziekschool Muziek in Amsterdam.

Van Woudenberg studeerde klassiek gitaar bij Lex Eisenhardt en jazzgitaar bij Hans Kunneman aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Aan hetzelfde conservatorium heeft hij compositie-, directie-, harmonieleer- en instrumentatielessen gevolgd. Later (privé) voortgezet bij Rutger van Leijden en Geert van Keulen. Bij het London Sinfonietta volgde hij de dirigententraining voor groepsimprovisatie.

Zijn composities worden uitgevoerd in binnen- en buitenland. Hij treedt regelmatig op als gitarist en werkt naast zijn eigen ondernemingen op projectbasis als muzikaal leider, gitarist en componist. In de afgelopen drie decennia componeerde Van Woudenberg voor tal van solisten en ensembles in binnen- en buitenland. Sinds het succes van de opera ‘Maybe Tomorrow’ in 2009 in Tokio gingen veel werken (Petrarca, Beyond the Rainbow (Requiem), Dharma, Forest Ways, Desiderata) eerst in Japan in première voordat deze in Europa werden uitgevoerd. Naast het schrijven van muziek voor (jeugd-)theater (o.a. het Muziektheater Collectief en Eigen Werk van Pieter Tiddens), commercieel werk voor bijvoorbeeld Nike en werk voor documentaires componeerde hij muziek voor film. De dansfilm ‘Perron 13’ (2015 – NTR/Cinedans/Blackframe) won in 2017, na 45 internationale vertoningen op filmfestivals, vijf prijzen.

Nederlands Kamerkoor

Nederlands Kamerkoor

Het Nederlands Kamerkoor is een professioneel vocaal ensemble dat muziek vertolkt van de vroege Middeleeuwen tot heden. Het behoort in het kamerkoorgenre en zetelde gedurende 78 jaar in Amsterdam. Sinds 2015 is Utrecht de standplaats en staat het koor onder leiding van Peter Dijkstra.

Het koor telt een vaste kern van vijftien leden:

Sopranen: Heleen Koele, Annet Lans, Mónica Monteiro
Alten: Marleene Goldstein, Dorien Lievers, Elsbeth Gerritsen
Tenoren: Stefan Berghammer, William Knight, João Moreira, Alberto ter Doest
Bassen: Kees Jan de Koning, Gilad Nezer, Jasper Schweppe

Ensemble NOMAD

Ensemble NOMAD

Ensemble NOMAD

True to its name “NOMAD”, they have a complete freedom in the vast repertoire. One of the best and the most radical ensembles in Japan.” – The Stereo Magazine – Japan

Ensemble NOMAD, opgericht in 1997, werd samengesteld uit de grote talenten van de Japanse klassieke muziekwereld in Tokio en verwierf snel de positie van een van de leidende ensembles in de hedendaagse muziek binnen en buiten Japan. Geleid door Norio Sato (dirigent en Japans gitaar-grootmeester) bracht Ensemble NOMAD veel nieuwe werken in première die inmiddels tot de hedendaagse klassiekers behoren. Het ensemble werd meerdere malen onderscheiden met prijzen zoals de Keizo Saji Prize en The Vienna Philharmonic and Suntory Music Aid Award. Ensemble NOMAD maakt tournees over de hele wereld en heeft zeventien CD’s uitgebracht. Ensemble NOMAD is al vanaf het begin betrokken bij het maakproces van Dejima, met name op het gebied van de samenstelling van het ensemble en keuze van de cast.

Website by fayst